Merenje koštane gustine

Merenje koštane gustine

Naš centar poseduje aparat za merenje koštane gustine DEXA metodom i on se izvodi rutinski na lumbalnoj kičmi i kuku. Takođe, moguće je uraditi merenje i na podlaktici.

Merenje koštane gustine
Stručni tim

Stručni tim:

Dr Vera Petrović, reumatolog;

Đorđe Ružičić, viši radiološki tehničar;

Nikola Marić, viši radiološki tehničar;

Duško Tomović, viši radiološki tehničar;

Opis usluge

Klasičnim rendgenskim snimanjem osteoporoza se otkriva tek kada je došlo do gubitka 30-40 procenata koštane mase. Osteodenzitometrija DEXA je „zlatni standard” za dijagnozu osteoporoze. Kod pacijenata koji imaju neki od faktora rizika za osteoporozu treba uraditi merenje mineralne koštane gustine BMD (Bone Mineral Density – BMD) DEXA metodom, koja se bazira na primeni niskoenergetskog X zračenja. Rezultati merenja BMD – koštane gustine mogu da se izraze kao odstupanje (broj standardnih devijacija) od srednje gustine kosti mladih zdravih osoba (20-40 godina) i to se zove T-skor ili kao odstupanje od vrednosti, koja odgovara istim godinama starosti zdravih osoba i zove se Z skor.

Dijagnosticko-internistički centar HIPOKRAT ČAČAK poseduje ovakav aparat za merenje koštane gustine DEXA metodom i on se izvodi rutinski na lumbalnoj kičmi i kuku. Takođe, moguće je uraditi merenje i na podlaktici.

Nije potrebna posebna priprema za pregled. Pregled traje oko deset minuta, a doza zračenja je zanemarljiva.

Gastronimija Gastronimija
kontakt
Zakažite pregled kod nas.
Uspešno ste poslali poruku.

Molimo, unesite ime i prezime.

Molimo, unesite validan broj telefona.

Molimo, unesite validnu mejl adresu.

Molimo, unesite vrstu pregleda.

Klinika