Gastroenterologija

Gastroentero­logija

Pregled gastroenterologa, kao i gastroskopija i kolonoskopija su nezamenljive dijagnostičke metode u otkrivanju, lečenju i praćenju bolesti digestivnog trakta.

Gastroenterologija
Stručni tim

Stručni tim:

Dr Sunčica Škapina, gastroenterolog;

Dr Biljana Mandić, anesteziolog;

Mirjana Mirković, medicinska sestra;

Opis usluge

Pacijent će od lekara ili medicinske sestre dobiti specifična uputstva koja se odnose na pripremu za ispod navedene preglede.

Pregledi
Gastroskopija
Gastroskopija je pregled gornjih delova digestivnog trakta (jednjaka, želudca i dvanaestopalačnog creva) uz pomoć ENDOSKOPA - dugačke, tanke i fleksibilne sonde sa kamerom na vrhu. Ova metoda daje uvid u stanje pomenutih organa i omogućava dijagnostiku različitih oboljenja. Indikacije za gastroskopiju mogu biti simptomi poput otežanog gutanja, abdominalnih bolova, mučnine i povraćanja, krvarenje u digestivnom traktu, čir na želudcu, polipi, tumori itd. Gastroskopija se može izvoditi u lokalnoj ili u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji. Tokom gastroskopije moguće je uzeti uzorak tkiva za biopsiju ukoliko je to potrebno. Kompletna procedura traje od 5 do 15 minuta.
Kolonoskopija
Kolonoskopija se primenjuje kod bolova u stomaku, dugotrajnih proliva ili zatvora, pojave krvi u stolici, anemija. Predstavlja zlatni standard u skriningu karcinoma debelog creva. Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da osobe starije od 50 godina preventivno obave kolonoskopski pregled. Tokom kolonoskopije koristi se sonda koja na vrhu ima kameru pomoću koje se precizno mogu uočiti promene na debelom crevu i donjim delovima digestivnog trakta. U slučaju da se tokom pregleda uoče patološke promene poput polipa ili tumora, lekar u istom aktu može uzeti isečak tkiva za patohistološku analizu ili odstraniti promenu. Kompletna procedura traje od 20 do 30 minuta.
Anestezija
Zbog komfornosti pacijenta preporučuje se kratkotrajna intravenska anestezija pri kojoj pacijent spava - procedura nije bolna, nema neprijatnosti, ne radi se intubacija niti stavlja maska. Buđenje je lako i prijatno.
Gastronimija Gastronimija
kontakt
Zakažite pregled kod nas.
Uspešno ste poslali poruku.

Molimo, unesite ime i prezime.

Molimo, unesite validan broj telefona.

Molimo, unesite validnu mejl adresu.

Molimo, unesite vrstu pregleda.

Klinika