Onkologija

Onkologija

Grana medicine koja se bavi faktorima nastanka, samim uzrocima kao i opštoj pojavi, rasta, razvoja i lečenja tumora naziva se onkologija.

Onkologija
Stručni tim

Stručni tim:

Dr Dragana Lazarević, onkolog;

Opis usluge

Tumori, koji su danas sve češća pojava, mogu biti benigni (dobroćudni) i maligni (zloćudni) koje još nazivamo rakom odnosno kancerom.

Tumor je nekontrolisani rast abnormalnih ćelija u bilo kom predelu našeg tela, a prema medicinskoj literaturi postoji više od 200 tipova tumora.

Pregledi

Pregled onkologa obuhvata niz koraka koji su usmereni na dijagnostikovanje i lečenje tumora. Evo šta obično možete očekivati:

  • Medicinska istorija: Onkolog prvo vrši uvid u Vašu medicinsku dokumentaciju/istoriju bolesti. To uključuje sve prethodne bolesti, tretmane koje ste imali, kao i istoriju tumora u Vašoj porodici.
  • Fizički pregled: Onkolog će obaviti fizički pregled kako bi proverio bilo kakve abnormalnosti. Ovo može uključivati pregled kože, slušanje Vaših pluća, proveru limfnih čvorova i druge relevantne preglede.
  • Dijagnostički testovi: Ako onkolog sumnja na tumor, može naručiti niz dijagnostičkih testova. To može uključivati krvne testove, biopsije, rendgenske snimke, CT skeniranje, MRI, ili druge testove.
  • Plan lečenja: Ako je dijagnoza tumora potvrđena, onkolog će razviti plan lečenja. Ovo može uključivati hirurgiju, hemoterapiju, radioterapiju, imunoterapiju, ciljanu terapiju, hormonsku terapiju, ili kombinaciju ovih. Onkolog će razgovarati sa Vama o svim mogućim opcijama lečenja, njihovim prednostima i nedostacima, kao i o mogućim nuspojavama.
  • Praćenje: Nakon započinjanja lečenja, onkolog će redovno pratiti Vaš proces lečenja. To će uključivati redovne preglede i testove kako bi se proverilo da li je lečenje efikasno i da li treba prilagoditi plan lečenja.

Pregled onkologa uobičajeno traje između 20 i 30 minuta.

Gastronimija Gastronimija
kontakt
Zakažite pregled kod nas.
Uspešno ste poslali poruku.

Molimo, unesite ime i prezime.

Molimo, unesite validan broj telefona.

Molimo, unesite validnu mejl adresu.

Molimo, unesite vrstu pregleda.

Klinika